Kerstactiviteiten.

Kerstactiviteiten.

                            Kerstverslag van Jolanda Kuiphof

Nieuwsbrief nummer 76,   januari 2021

Het was erg spannend van te voren, met de Covid situatie hebben mensen misschien wel wat anders aan hun hoofd dan te geven aan een kerst actie in Kenia…… En ook hier; hoe gaan we de activiteiten vorm geven ? Maar het tegendeel: We zijn geweldig verrast door de giften, sommigen uit de bekende (trouwe) hoek, andere giften juist uit onverwachte hoek, echt heel dankbaar voor beiden! En een aantal activiteiten hebben we prima kunnen aanpassen. Hierover kunnen jullie in dit verslag lezen.

Het leuke van te voren was ook om de manden te bestellen, voor mensen in Kibera, voor de boys van ons project, voor de staf etc. De winkel was ook blij met ons, en steeds zeiden we, doe er nog maar een aantal want het zijn er nog niet genoeg!

De week voor en tijdens de kerst is vaak echt heel erg druk maar ook heel gaaf, de voorpret van het uitdelen en bedenken wie wat kan krijgen, envelopjes klaar leggen met wat we kunnen geven, allemaal dankzij jullie!

 

Open lucht project

  Deze keer hebben we een aangepast uitje gedaan waar we niet binnen hoeven te zitten met de jongens, maar lekker in de open lucht.

We zijn met een busje naar een park gegaan waar we allerlei activiteiten hebben georganiseerd.

 

We begonnen met een snack omdat veel van de jongens niet hadden ontbeten. Sommige jongens hadden wel wat anders op trouwens…… Toen begonnen we met een warming up waarin we verschillende spellen met ze deden.
Degenen die stoned waren vergisten zich steeds en vielen ook wat vaker, maar dat bracht ook wel weer grappige situaties (zodra ze naar de farm gaan hebben ze die kans niet meer en moeten ze nuchter blijven?!)

Na de spellen gaf Malaki karate les; dat vonden ze wel boeiend. Malaki heeft duidelijk uitgelegd dat het is om je te verdedigen en niet aan te vallen, haha!

Daarna een bootcamp onder leiding van een sportleraar, en toen natuurlijk eten en drinken. Het eten werd in het park bezorgd en was traditioneel Afrikaans eten met voor iedereen een goed stuk kip.  Daarna hadden we voor iedereen een T-shirt gekocht waar ze erg blij van werden. Toen ze dachten dat het klaar was namen we ze mee naar de auto, waar ze de manden zagen die voor hen waren om mee naar ‘huis’ te nemen om de kerst dagen door te komen, ik denk dat de mensen in het hele park het gejoel konden horen !

Kamiti prison

Vanaf maart mochten we de gevangenis niet meer in vanwege de Covid maatregelen. Dat was echt moeilijk, wij misten de programma´s met de jongens en zij natuurlijk ook! Omdat er wel jongens waren die graag naar de farm wilden of geen andere plek hadden, mocht ik wel komen, zonder team, om de jongens te spreken.
Begin December was ik in de gevangenis om een jongen te zien die uit een Islamitische bende kwam en naar de farm wilde, en ik sprak met de staf over een kerstfeest voor de jongens, maar de maatregels waren er nog…. We hebben altijd een goede relatie gehouden met de bewaarders en opeens kreeg ik een telefoontje: We maken voor jullie een uitzondering ! Gaaf zeg; meteen mijn team gebeld die ook enthousiast waren. Meteen een plan gemaakt wat we konden doen: We nemen de grote speaker mee en gaan eerst flink Sport & Zumba programma doen; de jongens hadden niet veel beweging gehad en moesten even lekker zweten….. Daarna hebben we een boodschap van Hoop gedeeld en konden we de jongens over onze boerderij vertellen.

We sloten af met een tijd van worship met behulp van lokale gospel songs en waren verbaasd hoeveel jongens mee deden! Hierna kwam het drinken en de snacks die we hadden gekocht voor ze, die gingen er goed in! Voordat we afsloten met gebed kwam er een jongen naar voren die iets wilde zeggen en hij zei: “’Jullie hebben ons bezocht, ons gezien en eten en drinken gegeven. De meesten van ons hebben geen familie gezien dit hele jaar dus nu zijn jullie onze familie!” De tranen stonden in mijn ogen. Ondertussen zijn twee van hen op de boerderij.

Staf

Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe trots ik ben op onze staf, ze doen vaak veel meer dan ze hoeven en zijn zo trouw! In ons kantoor hebben we onder andere Sharon en Austin, die beiden door ons sponsorprogramma hun school hebben afgemaakt en Austin heeft een basis-opleiding voor boekhouden kunnen doen. We hebben nog foto’s van hen in school-uniform samen met de andere gesponsorde kinderen, en nu werken ze bij ons, gaaf!

Ook van onze ‘fieldworkers’ komen sommigen uit ons project in Kibera.

 Dankzij de geweldige giften konden we ze een bonus geven; elke kerst geven we ze sowieso een half loon extra, maar nu was het mogelijk ze ook nog wat in hun hand te geven.

De laatste dag dat kantoor open was, hebben we ze allemaal meegenomen naar een plek waar ze lekker konden eten en we het jaar samen konden afsluiten.

Hierna iedereen een mand gegeven die ze mee naar huis konden nemen.

 

Mama’s

Ook deze keer zijn we de mama’s niet vergeten. Zij zitten de hele dag aan de kant van de weg in de hoop dat iemand ze een baantje geeft…. Vanwege de Covid-maatregelen die het nog moeilijker voor ze hebben gemaakt, hadden we al een aantal outreaches gedaan en toen we aan kwamen rijden herkenden ze de auto al en kwamen ze aanrennen! We hadden 50 pakketten gemaakt maar het is nooit genoeg dus ik neem altijd iemand extra mee die aan het einde van de rij moet staan om de rest tegen te houden, dat is niet leuk, maar niet te voorkomen!

De 50 mama’s waren in ieder geval heel erg blij met de grote gevulde zakken en dat ze met de kerst dagen de straat niet op hoefden maar met hun kinderen konden eten. Sharon, onze Keniaanse collega, heeft een boodschap met ze gedeeld om ze te bemoedigen en hun geloof te behouden in deze crisis!

 

Kibera (Openluchtproject)

Normaal gaan we met 1e kerstdag de krottenwijken in, maar dat was nu vanwege de Covid-situatie niet zo handig dus hebben we besloten voor de mensen in Kibera manden uit te delen bij de kerk zodat zij niet vergeten werden. Vaak 10 per ronde omdat het niet de bedoeling is dat we grote groepen mobiliseren. Fijn dat we verschillende groepen toch zo mochten bereiken!

Ook konden we huur voor een aantal mensen betalen omdat velen de deadline van 1 januari hadden gehad.  In de krottenwijk, wanneer je je huur niet kunt betalen, vind je je deur met een slot erop, die er pas af gaat wanneer je hebt betaald.

Farm/boerderij

Omdat we dus op eerste kerst dag niet de krotten in konden hebben we besloten naar de boerderij te gaan. We hadden van te voren een paar geiten gekocht en hadden ook eten en drinken mee genomen. Ik heb mijn getuigenis gegeven die dag en raakte vooral de nieuwe jongens die geen idee hadden! Misschien denken ze dat ik altijd de brave missionaire ben geweest…..?

Het was echt gaaf, ook om hierover met ze na te kletsen. Die dag hoorden mijn eigen kinderen dus ook wat nieuwe dingen over mij, waarna ik een paar dingen uit te leggen had…..?

Het was echt, dankzij jullie, weer een geweldige tijd! Jullie hebben geweldig gegeven en mee geleefd en dit allemaal mogelijk gemaakt waardoor we Mattheus 25:35 en 36 in de praktijk mochten brengen :

 

Want toen Ik honger had, hebben jullie Mij te eten gegeven. Toen Ik dorst had, hebben jullie Mij te drinken gegeven. Toen Ik een vreemdeling was, hebben jullie Mij in huis genomen. Toen Ik geen kleren had, hebben jullie Mij kleren gegeven. Toen Ik ziek was, hebben jullie Mij opgezocht. Toen Ik in de gevangenis zat, hebben jullie Mij bezocht.’

Ik wens jullie ook een heel goed nieuw jaar vanuit Kenia van de Odiyo tribe!

 Colofon:

Het e-mailadres van Baraka is:      info@stichtingbaraka.com
Het e-mailadres van Jolanda is:    
jolanda@baraka4africa.org
Website van Baraka is:                     
www.stichtingbaraka.nl
Het banknummer van Baraka:      NL93 RABO 0105 4602 73
De Stichting Baraka ondersteunt de activiteiten van Jolanda in Kenia.
Giften zijn aftrekbaar voor de belasting (Anbi-stichting)
De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam nr 3421 7149
De stichting is deelnemer van het landelijk orgaan: Missie Nederland te Driebergen. De stichting is partner van de stichting Afrilift te Kenia die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de activiteiten,
www.afrilift.com

 

Reageren is niet mogelijk.