Nieuwsbrief voor Smartphone

Nieuwsbrief voor Smartphone

Jolanda

Nieuwsbrief juni/juli 2023

Jambo allemaal!

Er is alweer een hoop gebeurd en er gaat nog veel meer gebeuren ! Het is een turbulente tijd, met name op persoonlijk vlak, lees hieronder meer!

Kibera/openlucht project

Zes nieuwe jongens hadden genoeg punten om naar de farm te gaan, en normaal komen er dan 1 of 2 niet opdagen, maar ze kwamen allemaal ! Wezijn trots op ons team in Kibera (krottenwijk) en af en toe hebben we dan ook een meeting met een lekker kopje koffie erbij, dat hebben ze zeker verdiend! Degenen die hier wel eens zijn geweest zullen ze zeker herkennen; Nicko, Morris (Borito) en Matthew; alle drie         werken al meer dan 10 jaar bij ons!

 

 

Farm

Nieuwe jongens op de farm

De farm zit bomvol, maar is wel gezellig! Helaas heeft één jongen van de nieuwe zes het niet gered; hij was in zijn eerste paar weken al bezig met drugs, agressie, anderen beïnvloeden etc. en was niet genoeg gemotiveerd.  Dat hoort er ook bij, dat een aantal het niet redden, en we die moeten laten gaan, ook omdat wie wel blijven dan betere kansen hebben.

 

 

We zijn ook iets nieuws begonnen; voor degene die mij een beetje kennen,  ik ben dol op nieuwe dingen😁

Het betreft Agri-tourisme.
Dit betekent        dat wij gasten kunnen ontvangen tegen een kleine betaling, en die dan een rondleiding geven.
We hebben vorige week voor het eerst een school gehad, een kleuterklas als hun educatieve uitje!
Dit was erg leuk. De eerste paar keren zal het ons meer kosten dan dat het opbrengt maar daarna hopen we dat dit ook voor wat inkomsten zal zorgen; daarnaast is het natuurlijk ook hartstikke gezellig en leren de jongens hier ook van!

 

 

 

Van het team Vriezenveen hebben we fondsen gekregen voor een greenhouse voor cherry tomaatjes die nu bijna af is! Dit omdat deze tomaatjes het goed doen op de markt; nu is het wel zo dat we goed in de gaten moeten houden dat de jongens ze niet allemaal op eten😅

 

 

 

 

TEAM/ Partnership

Toen Robin onverwachts wegens zijn ziekte weg moest hadden we opeens wel wat crisis, met name op de farm. Ik ben echt meer van de mensen, de staf en de jongens, terwijl Robin zich meer op de gewassen en gebouwen richtte.

De lokale kerk (ICC) betaalt een lid voor 6 maanden, dat is Felix. Felix is geen landbouwmedewerker maar heeft wel ervaring met leidinggeven.  Felix en ik zitten samen echt in een leerproces. Het gaat erom hoe we dit allemaal kunnen doen, de hydroponics, de akker, de varkens etc. Het is ook wel weer leuk om een nieuwe uitdaging te hebben trouwens.

Ook is één van de voorgangers van deze kerk, pastor Eve, lid geworden van het bestuur van Afrilift!

Robin en Margaret gaan nu meer tijd in Nieuw-Zeeland doorbrengen, maar de dokter heeft toestemming gegeven om voor twee maanden weer naar Kenia te gaan! Fijn dat ze binnenkort even kunnen komen.

Ook krijgen we gasten! Een stel uit Friesland, die 2 maanden komen helpen, leuk hoor!

 Teambijeenkomst

Persoonlijk/gezin

Er gebeurt een hele hoop op persoonlijk vlak. Allereerst op medisch gebied. Er was een wondje op mijn been wat steeds niet genas. De dokter wilde direct een biopsie doen en het bleek dus inderdaad een kleine carcinoma. Hierna een wat groter stuk eruit gehaald, waarvan de buitenste rand kankervrij is.  Dat is mooi,  maar dit was dus  best wel even spannend🙏

Hiernaast is het zo dat Robin en Margaret het plan hebben om zich weer definitief in Nieuw-Zeeland te vestigen en daar is geld voor nodig.  Hiervoor wordt de helft van de compound verkocht aan een ontwikkelaar, die daar een aantal huizen op zal zetten en Robin dus één van die huizen kan verkopen en dan een appartement kan kopen waar zij dan in gaan wonen. Het jammere is zeker dat daar ons huisje op staat,  dus die gaat ook tegen de grond; Ik vind dat best heel jammer en daarnaast hebben we daar 15 jaar gewoond

We hoorden van verschillende kanten dat het voor multiculti kids die eventueel in  ‘moederland’ gaan studeren, hun integratie de meeste kans van slagen heeft wanneer ze de jaren ervoor jaarlijks een paar weken mee  doen in het Nederlandse leven, dus Nederlands gezin, school etc. Nu hebben we een school gevonden en een gastgezin in Vriezenveen. Alles leek geregeld; en toen bleek het schoolprogramma toch anders te zijn en hebben ze de eerste week een toetsweek, en heeft het zoontje van het gastgezin onverwachts leukemie (vreselijk voor ze🙏 ).  Dus kunnen ze daar nu even niet terecht. Gelukkig heeft Arjen gauw een ander gezin kunnen regelen, want de vliegtickets waren al geboekt! Dit gaat om de maand Juli. De eerste paar dagen zullen ze bij Gezina kunnen slapen, leuk !

Malaki blijft hier en moet een operatie ondergaan in Juli, dus kan ik mooi bij hem blijven en ik zal proberen ook in die maand te verhuizen😅.

Zoals jullie kunnen lezen is het dus een vreemde en best moeilijke tijd, waarin we ook overwinningen zien en we geloven dat ‘alles meewerkt ten goede voor wie Hem liefhebben’.

 

Hartelijke groet en veel zegen voor jullie,

 

Jolanda

Colofon:

Het e-mailadres van Baraka is:            info@stichtingbaraka.com
Het e-mailadres van Jolanda is:         
jolanda@baraka4africa.org
Website van Baraka is:                          
www.stichtingbaraka.nl

Wilt u een nieuwsbrief ontvangen?

stuur een e-mail naar:                            margreetmarcel@hetnet.nl

Het banknummer van Baraka: NL93 RABO 0105 4602 73
De Stichting Baraka ondersteunt de activiteiten van Jolanda in Kenia.
Giften zijn aftrekbaar voor de belasting (Anbi-stichting)
De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam nr 3421 7149

 

 

 

Jolanda Odiyo woont nu al meer dan 20 jaar in Kenia om de straatjongeren te helpen aan een betere toekomst. Zij doet dit samen met het lokale team van Afri-Lift, met name door middel van de boerderij waar jongens van de straat en uit de jeugdgevangenis een tweejarige opleiding krijgen tot landbouwmedewerker,  waarna ze altijd een baan kunnen krijgen bij lokale boeren.