Verslag Kerstaktie

Verslag Kerstaktie

 


 

Verslag Kerstaktie

December 2021

 

Allereerst een gelukkig nieuwjaar vanuit Kenia ! Ik hoor en lees dat jullie in een lockdown zitten. Een aantal van mijn Nederlandse kennissen in Kenia gingen naar Nederland voor de kerst en ik hoorde  dat ze zaten te balen; ik ben toch erg blij dat ik hier gebleven ben! Hopelijk komen wij van de zomer naar Nederland

We zijn weer bijzonder gezegend met alle kerstgiften die we mochten ontvangen en het was, ondanks de situatie, toch een geweldige kerst. We hebben heel veel kunnen doen dankzij jullie !  Wat ik bedoel met ‘ondanks de situatie’ is dat bijna iedereen bij ons thuis Omicron had, behalve (voor zover we weten) Hadaya en ik. Was erg blij dat ik nergens last van had zodat we gewoon door konden gaan ! Ik heb mij wel tussendoor voor de zekerheid nog even getest en was opnieuw negatief gelukkig 🙏

Nairobi Team  
We beginnen dit verslag met de staf, omdat zonder hen, dit alles niet mogelijk was geweest. Wij geven hun elk jaar zo mogelijk een financiële bonus als kerstgift, wanneer dat financieel mogelijk is. Hiernaast hebben we een uitje gedaan voor de Nairobi staf, samen naar een club waar ze lekker buffet konden eten. Lokaal (Kenyaans) eten, zoveel als je wilt!

We konden, naast een box met eten deze keer iedereen een lamp geven, die wanneer die opgeladen is een lange tijd werkt  als zaklamp, maar ook als radio! Heel handig voor als de elektriciteit het weer eens niet doet!  Hiernaast houden de meeste Kenianen erg veel van muziek en niet zo van stilte😆


Mama’s

De mama’s zagen onze auto al aankomen😅 en wat kunnen ze rennen! Dit zijn de mama’s die aan de kant van de weg zitten met de hoop om een dagbaantje te krijgen, niet altijd met veel succes. Dus als ze weten dat er een pakket met eten aankomt, rennen ze graag even in de hoop dat ze bij de eerste 50 zijn. We nemen altijd een collega mee die de rij moet sluiten en we geven een bewaker in de straat ook een pakket om ons hierbij te helpen. Deze keer was mijn collega Margaret mee die een boodschap van hoop deelde, en Hadaya (onze dochter) die voor ze bad. Het was een mooie tijd en zo gaaf om aan het einde te zien hoe de mama’s blij naar huis liepen met hun pakket. Dit werd mede mogelijk gemaakt door een specifieke gift van een kerk in Hillegom.

Ziekenhuis

Kenyatta hospital is een groot ziekenhuis en heeft een aparte afdeling voor kinderen met kanker. Een aantal kunnen rond de kerst niet naar huis; of ze zijn te ziek, of de familie heeft geen geld voor hun transport, of ze hebben geen familie…. Erg naar natuurlijk om met kerst in het ziekenhuis te liggen! Vanwege Covid maatregelen krijgen ze nu nog minder bezoek dan normaal. Wij hadden speciale toestemming om binnen te komen! Ik kon deze keer zelf niet gaan omdat ik dat te veel risico vond met Covid positieve man en kinderen in huis, en omdat deze kinderen in het ziekenhuis allemaal een zwakke gezondheid hebben. Hoewel degene die wel ging (Jody) bleek 2 dagen erna wel positief te zijn, terwijl ik nog steeds negatief was! Ik had voor 30 kinderen kadootjes gekocht en Jody kon deze samen met twee lokale meiden gaan uitdelen ! Ik vond het erg jammer zelf niet te kunnen gaan, want ik ben er erg graag bij om voor ze te bidden maar gelukkig kon het met de anderen toch doorgaan!

 

Kibera groep naar de boerderij

Van de groep jongens van ons openluchtproject in Kibera had al een aardig aantal jongens genoeg  punten om binnenkort naar de farm te gaan, en we bedachten dat het leuk zou zijn deze keer de hele groep uit te nodigen op de farm voor sport en spel, worshipnight en overnachten. Op deze manier hebben ze hun uitje gehad, een paar goede maaltijden gekregen, een portie worship binnen en hebben ze alvast de boerderij gezien!
Het was heel gaaf, de bus kwam eraan rijden en de enthousiaste jongens sprongen eruit ! Nicko en Matthew hadden de sport en spel georganiseerd; Malaki (onze zoon) gaf ze les in karate en basketbal. Het was allemaal heel gezellig. Malaki en ik bleven zelf ook slapen, waardoor we bij de worship-avond konden zijn en ik hen mijn getuigenis en een bemoedigend woord kon geven.

De jongens gingen de volgende morgen, na een goed ontbijt weg, met nog een extra pakket om mee naar ‘huis’ te nemen! Die waren blij zeg! Een aantal van deze jongens zullen eind Januari op de farm komen wonen.

 

 

Boerderij

Toen de jongens uit Kibera weer weg waren, mochten level 2 en 3 naar ‘huis’ voor een paar dagen; dat kan alleen als we een familielid kunnen vinden die hem kan/wil ontvangen. Soms lukt dat niet. Meestal proberen we een plek te organiseren, soms bij jongens die bij ons geslaagd zijn en nu ergens een baan hebben. Voor de Soedanese jongen die we in een park hadden gevonden, hadden we een Soedanese familie gevonden waar hij kerst mee mocht vieren😊.

Er waren net 5 nieuwe jongens binnen die mooi kerst mee konden vieren met de andere level 1 jongens die er al waren. Traditiegetrouw werd de geit een paar dagen van tevoren al gekocht en die mocht nog een paar dagen zich vol eten met ons lekkere gras en toen was de beurt aan de jongens om zich vol te eten, met de geit dus😉

Jeugdgevangenis

Ook in de jeugdgevangenis kregen we een speciale toestemming om kerst te komen vieren met de jongens! We zijn dankbaar voor de goede relatie die we hebben.  Het was echt heel mooi. Een deel van de jongens zaten al te wachten en een ander deel moest eerst taken doen en kwamen later. Daar baalden ze wel van maar goed, als gevangene heb je niet veel in te brengen!

We begonnen met Zumba en fitness en langzaam liep dit over in praise & worship. Dit was erg mooi en ik was opnieuw verbaasd hoe goed de jongens mee zongen en een aantal hun handen omhoog deden als teken dat ze meer van Hem wilden ontvangen.
Hierna had ik een woord om met ze te delen en halverwege veranderde het …. Ik noemde iets over boosheid en voelde opeens echt dat ik hier dieper op in moest gaan. Ik vertelde dat we soms boosheid kiezen omdat dat ‘makkelijker en stoerder’ voelt en overkomt dan de pijn, eenzaamheid of schuldgevoelens die we wegdrukken, maar dat God allang weet wat er onder de boosheid zit en wil helpen de pijn te verzachten, de schuld weg te nemen (wanneer we belijden) en de eenzaamheid te vullen. Er was opeens een stilte….. ik vroeg wie God wil toelaten dit te doen en zoveel handen gingen omhoog, we voelden echt de aanwezigheid van God en één van mijn medewerkers stond er zelf bij in tranen, ik zal dit moment niet snel meer vergeten🙏!

Eerste kerstdag: Kibera (krottenwijk)

Eerste kerstdag begon met een ontbijt met een aantal van onze staf en hun kinderen. Nadat ik een kerstverhaal had verteld hadden we voor iedereen een kadootje, was erg leuk! Hierna met Jody en Hadaya naar Kibera. Onze staf die uit Kibera komt, had een aantal families uitgezocht  die weinig hadden. Dit was erg mooi om te doen. Van één van de families had de oudste zoon (broodwinner) een ongeluk gehad op de werkplek. Er was beton op hem gevallen en sindsdien is zijn gezicht niet meer hetzelfde  en ziet met één oog niks meer, waardoor hij niet meer kan  werken. Een vader is er niet…. Ze waren erg blij met het pakket en we mochten ook met ze bidden en een financiele gift achterlaten.
Een andere familie had het ook moeilijk. De vader heeft geen werk en de moeder had net een soort zenuwinzinking gehad, en was op eerste kerstdag de was aan het doen voor de buren, voor minder dan een Euro!   Ze waren erg blij dat ze in ieder geval voor een week te eten hadden en even niet meer voor buren hoefden te wassen met de kerst. We hebben ook een maand huur voor ze kunnen betalen om wat van de financiele stress weg te nemen. Onze sociaal werker zal ze nog weer bezoeken.

Tweede kerstdag (Somali’s in krottenwijk)

We konden er geen genoeg van krijgen en zagen dat er nog net genoeg over was voor nog een bezoek, dus op tweede kerstdag belde ik een familie die we al jaren kennen. Dit zijn Islamitische Kenianen van Somali afkomst. Door de jaren heen hebben we vertrouwen gewonnen en nu mogen we ook met ze bidden. Het is fijn om ze te kunnen laten weten dat kerst ook voor hen is! We zijn met een voedselpakket gegaan en hebben ook voor hen een maand huur kunnen betalen. Mijn collega Margaret was mee. Zij vertelden dat oma vaak ziek is en pijn heeft. Margaret heeft voor oma mogen bidden terwijl Malaki een zegen voor de hele familie mocht uitspreken! Mikaya probeerde ondertussen de mierzoete thee naar binnen te werken😆…

Dit was echt weer een geweldige kerst.  Ik voel me heel erg voldaan na alle blije gezichten en volle magen! Wij zouden zelf nog een paar dagen weg, maar vanwege de Covid binnen ons gezin hebben we dat maar niet gedaan. Wel hadden we erg mooi weer en we hebben een tuin,  dus ik heb wel wat tijd gehad om te relaxen tussendoor🌞

Ik wil jullie opnieuw echt heel erg bedanken, ik kan me echt geen kerst meer voorstellen zonder deze acties en dankzij de steun van jullie kon dit weer !

Jolanda.